Hogyan dolgozznuk hatékonyan otthonról koronavírus idején

Hatékony otthoni munkavégzés a koronavírus idején

A koronavírus terjedésével párhuzamosan egyre több vállalatvezető küldi home office-ba munkavállalóit mindenki biztonsága érdekében. Azonban akiknek a pozíciója nem teszi lehetővé az otthoni munkavégzést, az szabadságra kényszerül.

A legtöbb vállalat már a koronavírustól függetlenül kiépítette vagy elkezdte a home office-hoz szükséges informatikai ellátást. Azonban ahol még nem bevett szokás az otthonról végezhető munka, ott kisebb fejtörést okoz, hogy ebben a helyzetben hogyan is álljanak át az otthoni munkavégzésre.    

Ha lehetőséged van otthonod kényelméből dolgozni és szeretnéd minél koncentráltabban végezni munkád, akkor a következő sorok segítséget nyújtanak.

Eszközök biztosítása az otthoni munkavégzéshez

Mielőtt még berendezkednél az otthoni munkavégzésre jól gondold át, hogy milyen eszközökre és dokumentumokra lesz szükséged otthon. Ha online nincs lehetőséged elérni azokat a dokumentumokat, amelyekre a későbbiekben szükséged lesz készíts magadnak egy Google Drive-ot, küldd el magadnak e-mailben vagy vidd haza pendrive-on a dokumentumokat.

Pro tipp: A laptopod töltőjéről és egyéb eszközöket se felejts a munkahelyeden.

Hatékony otthoni munkavégzés a koronavírus idején
Home office-ban az eszközök biztosítása

Munkasarok kialakítása

Keress otthon egy olyan szobát vagy kis zugot, ahol zavartalanul dolgozhatsz és az internetelérés sem akadozik. Telefonhívásokat kell lebonyolítanod, akkor egy ajtó sem hátrány, hogy kizárj minden zavaró tényezőt és teljes erőbedobással feladataidra koncentrálj.

Készülj fel a napra

Készülj fel a napra ugyanúgy, mint amikor dolgozni jársz. Ébredj a megszokott időben, reggelizz meg, öltözz fel és munkaidőd kezdetekor ülj le a laptopod elé. Ha rögtön az ébredés után kezdesz bele a munkába, akkor dekoncentrált leszel és hatékonyságod is jelentősen csökkented.

Hatékony otthoni munkavégzés a koronavírus idején
Munkavégzéshez megfelelő sarok megtalálása otthon a hatékony munkavégzés érdekében

Zavaró tényezők kizárása

A hely is szűkös, a család is zajos, de legalább az internet hasít, akkor még van remény a hatékony otthoni munkavégzésre koronavírus idején! Ha van Spotify előfizetésed, ha nincs akkor YouTube-on válassz olyan lejátszási listát, mely segít a koncentrációban és kiszűri a külvilág zaját. Ha a munkád kreatív vagy koncentrációt igénylő, nem rutinfeladat, akkor hallgass dalszöveg nélküli lejátszási listákat. Keress ré a „Music for concetration” kifejezésre és a koncentrált, elmélyült munka biztosítva van.

Gyerekek

Bizony nehezebb a helyzet, ha a pici gyerekek is vannak a családban. Az idősek fokozott veszélynek van kitéve, ne a nagyszülők vigyázzanak most rájuk. Szülők, nagytestvérek felváltva ügyeljenek a kicsikre, találjatok ki kreatív játékokat és elfoglaltságokat, a tableten és a mesenézésen kívül. Beszéljetek a kialakult helyzetről, magyarázzátok el a gyerekeknek is, hogy most miért fontos otthon maradniuk és vigyázni egymásra.

Hatékony otthoni munkavégzés a koronavírus idején gyerekekkel
Gyerekek lefoglalása és felügyelet felváltva

Vásárolj be!

Vásárolj be, de ne foszd ki mások elől a boltokat. Lehetőleg akkor menj mikor a legkisebb a forgalom. Legyen elegendő élelmiszer otthon és előre tervezd meg, hogy mit fogsz ebédelni. Előtte nap vagy még reggel főzd meg az aznapi ebéded vagy rendelj házhoz. Nagyon banálisan hangzik, de rengeteg fejtörést spórolhatsz meg magadnak, ha ezt is előre eltervezed és nem a nap közepén kell elgondolkodnod, hogy mit is ebédelj.

Tájékozódj a jelenlegi helyzetről

Tarts rendszeres szünetet, ahogy munkahelyeden is teszed és csak kijelölt időpontokban olvasd el a legfrissebb fejleményeket a vírussal kapcsolatban. Azonban ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad a pánik!

Tájékozódj, hogy milyen jogok illetik meg a munkáltatókat és a munkavállalókat. A munka törvénykönyve nincs teljesen felkészülve a koronavírus esetére, azonban iránymutatásnak ez az írás jó kiindulási pont:

Koronavírus és a munkajog

Jelenleg a legfontosabb, hogy mindenki biztonságban átvészelje a járványt és csökkentsük a vírus terjedésének sebességét. A kormány által hivatalosan közzétett naprakész információk itt érhetőek el:

https://koronavirus.gov.hu/

Blog