Miért ég ki az Y generáció

Miért ég ki az Y generáció?

Ki az Y generáció?

Az Y generáció tagjai tágabb értelemben véve 1980 – 2000-ig született generáció tagjai. Egyes vélemények szerint a generáció határvonala 1983-85-től kezdődik és 1995-ig tart. Egy biztos, szigorú határvonalakat nem húzhatunk generációk között. Az ezredfordulós generáció a technológiai újításokkal nőtt fel, és munkájukban és életükben teljesen természetes az okos eszközök használata.  A legtöbbjük már munkába állt vagy éppen most fejezi be tanulmányaikat.

Kiégés tünetei

Jogosan gyanakodhat kiégésre, ha a legapróbb és legegyszerűbb feladat elvégzése is nehézséget okoz számára, ha hetekig tologatja maga előtt a feladatokat, ha a korábban szeretett és lelkesítő munkához semmi kedve hozzákezdeni, ha folyamatosan kimerültnek érzi magát és éjjel is álmatlanul forgolódik, ha barátaival sincs kedve találkozni.  Pesszimizmus, folyamatos negatív érzelmek, motiváció hiánya, ezeket még olvasni sem szívderítő. Ezeket a problémákat egy hetes nyaralás sem fogja megoldani.

Milyen okokra vezethető vissza az Y generáció kiégése?

Az Y generációban kicsi koruk óta azt erősítik meg, hogy állandóan tanulniuk és dolgozniuk kell, ahhoz, hogy ne maradjanak le társaiktól. Az előző generáció számára elég volt egy diploma vagy szakképzettséget igazoló papír megszerzése, hogy munkába álljanak és jó esetben nyugdíjas korukig biztos munkahelyük legyen. Most már az élethosszig tartó tanulás és az önfejlesztés elengedhetetlen a folyamatos versenyben maradáshoz.

A fejlett technológia lehetővé teszi, hogy állandóan elérhetőek legyenek és folyamatosan hozzáférjenek munkájukhoz, mely állandó pörgésre és készenlétre készteti őket. Tudatosan kell ellenállniuk és elegendő időt szentelni a feltöltődésre.

A kiégés visszavezethető a nem megfelelő pályaválasztásra is. Több oka lehet, hogy valaki nem a vágyainak és képességeinek megfelelő egyetemi szakot vagy szakképzettséget választott, esetleg szülei döntöttek helyettük vagy nem hittek eléggé magukban.  A hosszú évekig tartó tanulás után a munka világában szembesülnek vele, hogy mással szeretnének foglalkozni és egy másfajta életet szeretnének élni.   

Pénzügyileg is bizonytalanabbak a szüleikhez, az X generáció és fiatal boomerek generációjához képest. Ők a 20-as, 30-as éveikben sokkal többet tettek már félre, volt saját tőkéjük. Az Y generációsok közül sokkal kevesebben mondhatják el, hogy stabil megtakarítással rendelkeznek, közben még plusz terhet jelent számukra a diákhitel törlesztése is.

Gyerekkoruktól kezdve a munkaerőpiacra optimalizálták őket, folyamatosan leterhelték őket iskolai feladatokkal és különórákkal, ezért is kevesen tanulták meg megismerni önmagukat és kikapcsolódni, kiszakadni a mindennapokból.

Minden kornak és generációnak megvan és megvolt a maga nehézsége, azonban az Y az a generáció, aki keresi, hogyan alkalmazkodhat a mai kor kihívásaihoz és a modernebb körülményekhez. 

Azonban nem lehet ennyire általánosítani a kiégés okait, sem csak az Y generáció tagjaira vonatkoztatni a fentebb leírtakat. A helyzet sem ennyire borús, hiszen ez az a generáció, aki egyre bátrabban fordul külső segítséghez és keresi az új módszereket az egyensúly megtalálására. 

Következő bejegyzésünkben a kiégés kezelésével és elkerülésének lehetőségeivel fogunk foglalkozni. Ide kattintva olvashattok!

Cikkünk megjelent a toborz.blog.hu oldalon is.

How Millennials Became The Burnout Generation

This Is Why Millenials Care so Much About Work-Life Balance

Az Y-generáció kiégése, III.rész – kiút a kiégésből

Blog