Mit tehetsz kiégés ellen?

Mit tehetsz kiégés ellen?

Az előző cikkünkből a „Miért ég ki az Y generáció? kiderült, hogy a generáció milyen sajátosságaira vezethető vissza a modern értelemben vett kiégés. A „Mit tehetsz kiégés ellen?” című cikkben pedig azt tárgyaljuk, hogy hogyan lehet megelőzni a kiégést. A cikk nem csak Y generációsoknak szól! 

Az egyensúly megteremtése nem könnyű feladat a mindennapokban, de ha kezd kicsúszni a talaj a talpad alól érdemes pár módszert bevetni. Ha viszont már a kiégés minden tünetét észleled magadon, akkor minél előbb kezdj el dolgozni rajta, akár szakember segítségével! 

Vizsgáld meg az okát, hogy miért történt a kiégés

Leggyakoribb oka a kiégésnek, hogy bár imádod a munkád, de magadra, a családodra, a barátaidra nem marad időd, mert minden pillanatban a munkáddal vagy elfoglalva. Ha konkrétan megfogalmaztad magadban, hogy mi az oka a kiégésednek, akkor érdemes átgondolnod és papírra vetned az okát. Így a kilábalást is könnyebb lesz megtervezned.

Találj célt

Milyen céllal végzed a munkád? Mi hajt téged nap, mint nap? Ha szereted a munkád és célt is találsz benne, akkor elkerülheted a kiégést. Ha úgy érzed nem a megfelelő pozícióban vagy, vagy rossz pályán vagy, sosem késő újra tervezned a karriered.

Szabadidődben kapcsolódj le a munkáról

Töltsd az idődet olyan elfoglaltságokkal melyek boldoggá tesznek és kiszakítanak a mókuskerékből. Szakadj el a technológiától mindennap, akár előre meghatározott időpontokban. Ha elutazol, akkor se stresszelj rá és zsúfold tele a naptárad programokkal, hanem inkább lazíts és a lelki állapotodnak megfelelő programokat részesítsd előnyben.

Fotó: Szabadidődben szakadj el a technológiától

Figyelj oda önmagara.

Gondolj az alapokra, figyelj oda önmagadra. Étkezz egészségesen, igyál elegendő folyadékot, sportolj és mozogj, hogy testileg és mentálisan is felfrissülj. Járj el a kötelező orvosi vizsgálatokra, ne játssz az egészségeddel. Egyszerűnek tűnik, azonban ezek betartásával alapozhatod meg jóléted.

Vezess stressz naplót

Minden nap írd le, hogy mi okozott számodra stresszt és fejtsd ki, hogy miért. Megkönnyebbülést hozhat, ha le tudod írni érzéseid és el tudod engedni gondolataid ezzel a módszerrel. Meglévő problémáid lehet, hogy már nem is tűnnek akkora gondnak, vagy épp írás közben találsz rá a megoldásra.

Fotó: Stressz napló a kiégés ellen

Tölts értékes időt szeretteiddel

Szervezz programokat barátaiddal és családoddal, hogy feltöltődj. Hívd fel újra a rég nem látott barátokat, nosztalgiázzatok és töltsetek együtt újra minőségi időt. Ha meglévő kapcsolataid nem elég tartalmasak építs ki új barátságokatLégy nyitott kollégáid felé, beszélgess velük, programozz velük munkaidőn kívül. Kedvenc sportod vagy hobbid által is köthetsz új barátságokat, így egyszerre két legyet üthetsz egy csapásra. 

Relaxálj

A kiégés elkerülése érdekében aludj. Alapvető tanácsnak tűnhet, mégis nehezen teljesül a megfelelő mennyiségű alvás és pihenésre szánt idő. A stressz csökkentésé érdekében relaxálj. Járj masszázsra, jógára, sajátíts el mindfulness technikákat könyvekből, keress relaxációs videókat, hanganyagokat az interneten.

Dédelgesd kreatív álmaid

A kreativitás az egyik legerősebb ellenszere a kiégésnek. Kezdj bele egy új projektbe, melyekben megcsillogtathatod kreatív oldalad.  Találj olyan elfoglaltságot, amely nem fűződik a munkádhoz és nem okoz számodra stresszt, csak kikapcsolódást. 

A kreativitás az egyik legjobb módszer kiégés ellen
Fotó: A kreativitás az egyik legjobb módszer a kiégés ellen

Kedvcsináló kreatív elfoglaltságok:

  • Tavaszi kopogtató készítés
  • Kalligráfia tanfolyam
  • Táskakészítő workshop
  • Csokoládékészítés
  • Macaron készítés
  • Trabant puzzle csapatban
  • Raklapbútor készítő tanfolyam
  • Játékkészítés árvaházaknak és anyaotthonoknak

A felsorolt tanácsok közül, ha már 1-2-t megfogadsz már egy lépéssel távolabb kerülhetsz a kiégéstől. Ha viszont úgy érzed, hogy pár apró változtatás az életedben nem vezet megoldásra, és súlyosabbnak érzed a problémát, keress fel egy jó pszichológust, aki segít megtalálni a probléma gyökerét és személyre szabott megoldást nyújt számodra.

A cikk előzménye: Miért ég ki az Y generáció? a címre kattintva elérhető!

Forrás:

Recovering From Burnout – Finding Passion for Your Role Again

Burnout Prevention and Treatment

Avoid Burnout Before You’re Already Burned Out

Blog