Munkatempó az ünnepek közeledtével

Munkatempó az ünnepek közeledtével

Az év vége közeledtével és a karácsonyi teendők sűrűsödésével párhuzamosan nő a stressz-szint és csökken a munkakedv.

Összegyűjtöttünk néhány olyan hatékonyságnövelő tippet, melyek segíthetnek fenntartani a munkakedvet és ösztönözhetik a munkavállalókat az év végi hajrában.

1, Fókuszálj a pozitív dolgokra

Az ünnepi hangulat akarva-akaratlanul megérkezett, és nem mindenki számára pozitív értelemben. Az év végi teendők és a jövő év kirajzolódása sokak számára jelentős stresszforrás. Fontos, hogy a csoportvezetők és feletteseik megőrizzék pozitivitásukat és kiemeljék a dolgozók apróbb sikereit is és segítsék őket a nehezebb pillanatokban.

2, Tűéles kommunikáció

Határozd meg pontosan és mindenki számára érhetően a feladatokat és elvárásokat a decemberi napokra. A megbeszéléseket is próbáld minél rövidebbre fogni és legfontosabbakra koncentrálni.

3, Karácsonyi dekoráció

Az emberek hamar megunják a szokásos munkakörnyezetüket, néha szükségük van a változásra. A Karácsony az egyik legjobb alkalom, hogy feldobd a munkahelyetek megjelenését. A dekorációhoz kedvet érző kollégák akár szabad kezet is kaphatnak a díszítésben, sőt a részlegek között még karácsonyi-dekorversenyt is rendezhettek.  

4, Ünnepeld meg az év végét

A karácsonyi vacsora mellett más interaktívabb programmal is feldobhatjátok a pénteki munkanapokat. Az ötletelésbe vond be a munkatársakat és közösen szavazzátok meg, hogy ki milyen programokon venne szívesen részt. Az élményfestéstől kezdődően egészen közös karácsonyi vacsora megfőzéséig számos lehetőség nyílik. Néhány ötletet mi is tudunk ajánlani:

  • Ütős dühöngő szoba, hogy ne az ügyfeleken csattanjon az ostor. Egyénileg és kisebb csapatokban is részt lehet venni a közös törés-zúzáson.
  • Game Pub, avagy társasjáték lazább környezetben, akár az irodán belül is megszervezhetitek.
  • Szabadulószoba, különböző tematikák közül választhattok kedvetekre, így aki már volt, annak sem lesz unalmas.
  • Élményfestés, mindenki ugyanazt festi, de lehet egy saját kezűleg készített művészi alkotása.
  • Élményfőzés, főzd meg saját vacsorád vagy csapatokra bontva vacsora csatázzatok.

5, Ajándékozd meg a munkatársaidat

Ajándékozd meg munkatársaidat, hogy érezzék a törődést. Egy könyv munkájukhoz vagy hobbijukhoz kapcsolódóan személyre szabott meglepetés lehet. Elegáns, élvezhető és biztosan nem fogod megbántani vele őket.

6, Szabadidő

Kellemes meglepetés lehet számukra, ha fél nap szabadságot ajándékozol nekik, hogy mindenki szabadon felhasználhassa az ajándékok beszerzésére. Így ösztönzöd őket, hogy ne az utolsó pillanatra hagyják az ajándékok megvételét. Szabadidejüket ténylegesen pihenéssel töltik, kevesebb teher nyomja a vállukat, végső soron így a munkában is hatékonyabbak lesznek.

Motivációjukat úgy is növelheted, ha ajándékba egy egész szabadnapot biztosítasz nekik. A munkahelyen töltött idő alatt így biztosan mindent beleadnak.

7, Rugalmasabb munkaidő

A családos munkavállalóknak, de a többieknek is akad bőven programja. Tegyétek rugalmasabbá a munkaidőt vagy rövidebbé a munkanapokat. Természetesen a kitűzött célok és feladatok megvalósítsa mellett. Így az iskolai-óvodai programokon is részt vehetnek és egy rokont is elhozhatnak a reptérről.

8, Szervezzetek adománygyűjtést

Egyre több munkavállaló figyel kiemelten oda a környezetére és tartja fontosnak a társadalmi felelősségvállalást. Felmérések szerint a munkavállalók többsége szeretné, hogy a munkaadó vállalata több szociális és környezettel kapcsolatos ügyet támogasson.

Szervezzetek adománygyűjtést rászorulók számára vagy tájékozódjatok a helyi szervezeteknél, hogy miben segíthetnétek.

A fentebb megadott tippek közül néhány már jelentősen javíthat a munkatársak munkakedvén és motivációján az irodában. Kevesebb stressz, kevesebb konfliktus és boldogabb munkavállalók a 2020-as évben! Kiesésnek is tűnhet egy-egy szabadnap, vagy plusz költségként merülhet fel a karácsonyi csapatépítő, de a munkavállalók hosszútávú megtartásában jelentősen segíthet.

Források:            When I work blog

                           CEO Today Magazine

Blog