Online toborzás és onboarding a pandémia alatt

A koronavírus kitörése sem fékezhette meg teljesen a munkaerőpiacot.  Sok cég a megváltozott körülményeket figyelembe véve teljes egészében átalakította a kiválasztási folyamatait és online toborozza új munkatársait. Bár a munkakereső portálokon kevesebb álláshirdetéssel találkozhatunk, vannak olyan szektorok, ahol kifejezetten nőtt a betöltendő állások száma. Ahol pedig égető szükség van az új munkaerőre, ott még gyorsabb lett a kiválasztás.  

A Grafton Recruitment és a Wyser Hungary közös kutatásában 100 vállalati döntéshozót és 1800 javarészt szellemi foglalkozású munkavállalót kérdeztek meg az áprilisban kialakult helyzetről. A felmérés szerint IT és SSC cégek is vettek fel új alkalmazottakat a pandémia ideje alatt 100%-os online toborzás által.

A kutatásban megkérdezett munkavállalók 94%-a, a munkáltatóval való személyes találkozás nélkül is elfogadna egy új állást.  A szellemi munkát végzők 36%-a jelenleg is aktívan keres munkahelyet, 80% pedig a körülményektől függetlenül is nyitott új pozíciókra.

Ha a betöltendő munkakör lehetővé teszi és szükség van az új munkaerőre, akkor miért ne toborozhatnál online?

Az online toborzásról

Az online toborzás előtt 3 fontos dolgot kell figyelembe venned:

  • A koronavírus ellenére van kereslet és kínálat a munkaerő piacon.
  • Biztonságos munkakörülményeket tudsz biztosítani.
  • Digitálisan lefolytatható a toborzás és végezhető a munkakör is.

Digitalizáld a toborzást

Az online toborzáson kívül nemigazán van más ésszerű és biztonságos megoldás a járványhelyzetben. A vírus előtti időszakban is egyre inkább az online tér felé tolódott el a kiválasztás, mint a jelöltek felkutatása online adatbázisokból, kapcsolattartás és visszajelzés, videós bemutatkozó anyagok és más alkalmazások a HR-ben. Viszont az eddig elengedhetetlennek hitt személyes találkozás a potenciális jelöltekkel átkerül az online térbe, mely mindkét fél számára új kihívásokat tartogat. 

Jelen helyzetben minden második munkavállaló pozitív véleménnyel van a videós önéletrajzról és a videós bemutatkozó anyagról. Ha ettől nem idegenkednek, akkor az online beszélgetéstől sem riadhatnak vissza.

Számos digitális vállalkozás nyújt ingyenes videóhívás lehetőséget. Lépj ki a komfortzónádból és szervezd meg a találkozót valamelyik platformon:

  • Skype
  • Zoom
  • Google Hangouts
  • Facebook Messenger
  • FaceTime
Online toborzáshoz check-list
Kép: Online toborzáshoz chek-list

Az online interjú

Szükséged van új munkatársra és felkészültél, hogy online fogsz interjúztatni, akkor itt az idő, hogy belevágj. Rugalmasság, nyitottság és a kötelező távolságtartás betartása a jelöltek és munkatársak biztonsága érdekben szimpatikus fényben tüntet fel és motivációt nyújt a jelentkezőknek is, hogy nálad dolgozhassanak.  Az interjú alatt már abból is hasznos információkat szűrhetsz le, hogy milyen környezetből jelentkezik, hogyan viselkedik otthonában és miként állt helyt egy online elbeszélgetésen.

A jelentkező

A szokásos interjú kérdéseken felül vannak olyan dolgok melyek nem ellenőrizhetőek teljesen az online térben. A munkáltatók joggal aggódhatnak azon, hogy a jelöltek közül valamelyikük megbetegszik. Jobb a nyitottság és az egyenes beszéd, ezért nyugodtan felteheted azt a kérdést, hogy a potenciális jelölt járt-e az elmúlt hetekben fertőzött területen, volt-e rá esélye, hogy elkapja a fertőzést, esetleg észlelt-e magán tüneteket.

Felvétel és onboarding

Az ajánlatadás és elfogadás, a szerződés pontjainak az egyeztetése e-mailben megoldható. Az aláírás pedig digitális aláírással, szkenneléssel is helytálló a jelenlegi helyzetben. Ha pedig ragaszkodsz a papír alapú szerződéshez, akkor futár segítségével elküldheted az eszközökkel együtt az új belépő számára. A tréningezést pedig online képernyőmegosztással, előre elkészített oktatóanyagokkal és videós beszélgetésekkel is megoldhatod.  

Az online toborozás után az online felvétel és onboarding következik.
Kép: Online toborzás után a felvétel és az onboarding is megoldható érintésmentesen

Jelenleg is online toborzunk, videóhíváson keresztül. Levesszük a toborzás terhét a válladról, hogy Te nyugodtan foglalkozhass a vállalatod ügyeivel, és már csak a top 5-3 jelöltből kell választanod, akik egytől-egyig olyan munkavállalók, akiket mi is szívesen alkalmaznánk!

Várjuk kérdéseid a wsj@wsjobs.hu-ra!

Forrás:

Egyre népszerűbb az online kiválasztás és onboarding

Home office és beléptetés online – így zajlanak a hétköznapok járvány idején a Roche Szolgáltató Kft-nél

Blog